Warsztaty edukacyjne w piekarni „GLANC”
We wrześniu uczniowie klas 3a, 3b oraz 3c uczestniczyli w wycieczkach edukacyjnych do piekarni ,,Glanc’’ w Witkowie. Wycieczki były częścią projektu edukacyjnego realizowanego w klasach trzecich pod nazwą „Od ziarenka do bochenka”.
Po przyjeździe na miejsce uczestnicy wycieczek zostali powitani przez pracownika piekarni i zaproszeni na zaplecze zakładu, co od razu spotkało się z dużym zainteresowaniem. Dzieci ubrały przygotowane dla nich fartuszki i wraz z opiekunami udały się do magazynu, w którym prowadząca warsztaty pokazała uczniom wiele rodzajów mąki oraz inne dodatki wykorzystywane przy wypieku różnego rodzaju produktów. Zwróciła też uwagę na sposoby ich przechowywania.
Następnym punktem warsztatów było przygotowanie ciasta do wypieku bułek. Uczniowie z zainteresowaniem obserwowali czynności wykonywane przez piekarza. Ogromne wrażenie na uczestnikach warsztatów wywarły maszyny i urządzenia, które wykorzystano do produkcji pieczywa. W piekarni wszystko było ciekawe: ogromne misy na ciasto, wózki z upieczonym chlebem, krajalnica i wielkie łopaty do wysadzania pieczywa. Duże wrażenie wywarł na trzecioklasistach ogromny piec, który miał wiele poziomych półek do wypieku chleba i bułek.
Dzieci miały też możliwość wykazania się zdolnościami piekarskimi w trakcie samodzielnego wykonywania bułek, rogali, chałek i innych produktów z przygotowanego ciasta. Trzeba przyznać, że inwencja twórcza trzecioklasistów okazała się być nieograniczona. Po pracy i wstawieniu przygotowanych produktów do pieca każdy mógł delektować się pysznymi ciastkami i sokiem, przygotowanymi przez organizatora warsztatów. Oczekiwanie na wypieki zostało nagrodzone apetycznym zapachem, wyglądem i smakiem.
Na zakończenie wszyscy uczestnicy otrzymali „Dyplomy Małego Piekarza”, a podziękowaniom za miłe przyjęcie towarzyszyły roześmiane buzie i siatki pełne pyszności.
Po powrocie do szkoły uczniowie podziwiali efekty pracy koleżanek i kolegów.