Wycieczka edukacyjna klasy I B do włoskiej restauracji w Gnieźnie
W środę 8 grudnia uczniowie klasy II B mieli okazję uczestniczyć we włoskich warsztatach kulinarnych w restauracji AD ALBERTUS w Gnieźnie, którego organizatorem był gnieźnieński MOK.
Zajęcia rozpoczęły się poznaniem kultury Włoch, nauką prostych słówek i cyfr w języku włoskim. Dzieci otrzymały do wykonania pisemne zadania, z którymi sobie świetnie poradziły. Później ze sznurka na kartce papieru „wyplatały” but z obcasem – czyli kontury mapy Italii.
Następnym punktem programu warsztatów było samodzielne przygotowanie, pod okiem instruktorki pani Darii, najpopularniejszej włoskiej pizzy – Margherity. Dzieci najpierw poznały tajniki jej wyrobu a potem wałkowały przygotowane uprzednio ciasto, posmarowały je pomidorowym sosem i posypały serem.
Czekając na upieczenie swoich wyrobów pomalowały farbkami otrzymane kamyki w kolorach flagi włoskiej.
W końcu nastąpił długo wyczekiwany moment – konsumpcja własnoręcznie przygotowanej pizzy! Wszyscy zjedli ją ze smakiem, a kto nie miał sił, zabrał resztę do domu.
Na zakończenie wszyscy uczestnicy kulinarnych warsztatów otrzymali pamiątkowy certyfikat oraz dyplom z nagrodą – zaproszeniem do restauracji z cała rodziną z 10 % rabatem na zamówione potrawy i słodkim poczęstunkiem dla właściciela tego dyplomu.
W drodze powrotnej do autobusu zrobiliśmy krótki spacer uliczkami Gniezna mijając świąteczny Jarmark Bożonarodzeniowy i podziwiając przystrojoną choinkę na Rynku. Szkoda tylko, że nie była oświetlona!